Dit is de functie van wiellagers in een seat ibiza

wiellagers seat ibiza

Zo ongeveer elke auto heeft wiellagers. Ook de wiellagers in een seat ibiza ontbreken niet. Maar wat is dit eigenlijk voor een onderdeel? En hoe belangrijk is het? Kun je het zelf vervangen, en zo ja hoe? Hier ontdek je meer over de wiellagers seat ibiza

wiellagers seat ibiza

Draaiende wielen

Wiellagers zijn onopvallend en worden zelden op waarde geschat. En dat terwijl ze heel belangrijk zijn. Dankzij de wiellagers kunnen de wielen van uw auto soepel om hun as draaien. Het onderdeel bevindt zich tussen aandrijfas en het fusee. Daar zit het stevig vastgeklemd en zorgt het ervoor dat de wielen met een minimale weerstand kunnen draaien. Een wiellager bestaat uit een aantal stalen kogellagers die kunnen bewegen in een afgesloten soort ronde rails.

Wiellagers: problemen herkennen

Het is mogelijk dat je wiellagers vervangen moeten worden. Het is goed om dan het probleem te kunnen herkennen, zodat je op tijd naar een garage kunt rijden. De volgende factoren kunnen een teken zijn dat er iets mis is met je wiellagers:

  • je banden slijten niet even snel als elkaar
  • je stuur trilt
  • de wielen maken een slijpend geluid, vooral als je een bocht doorgaat
  • de auto trekt naar een kant

Herken je een van bovenstaande problemen? Dan is er een grote kans dat er iets met de wiellagers aan de hand is. Let op: het kan ook iets anders zijn! Ben je dus van plan het vervangen zelf te doen? Controleer dan wel even of de beschadiging ook echt daar zit. Maak na vervangen een proefrit. Merk je nog steeds hetzelfde probleem? Dan is een ander onderdeel de boosdoener.

Zelf vervangen

Zelf onderdelen vervangen moet je echt alleen doen als je veel ervaring hebt. Een auto is een gevaarlijk voertuig en ongelukken zitten in een klein hoekje.